EN interviewer Ejler Nyhavn, første del (maj 2009)

EN:
Ejler Nyhavn, så er det sandhedens time!

Ejler Nyhavn:
Det kan jeg bekræfte.

EN:
Der er i anledningen af udgivelsen af “Katalognien. En Versroman” kastet nyt lys over din optræden som digter indenfor de sidste år. Fx har Danmarks førende litteraturkritiker Thomas Bredsdorff ganske demaskeret dig, taget dig med bukserne nede så at sige, i sin anmeldelse kunne han afsløre, at du ikke er opført i Kraks!

Ejler Nyhavn:
Den må jeg æde.

EN:
Hvem er Ejler Nyhavn? Jeg må, undskyld, gentage spørgsmålet, insistere på det!

Ejler Nyhavn:
Jeg giver mig, og undskylder en måske lille portion tværhed i svaret på dette selvfølgelig altid gode spørgsmål, hvem jeg er? Måske det er en vis gammeldags indre holdning ved mig, der fejlfornemmer spørgsmålet som ikke konkret. Jeg er lykkelig for ikke at kunne svare Klaus Rifbjerg, men indser, at svaret derefter er sværere at give.

EN:
…vi venter.

Ejler Nyhavn:
Ejler er Ejler, videre er den ikke. Der er dog, ikke overraskende, en virkelighed bag! Jeg vil forsvare mig med, at det er der bag os alle. Jeg vil forsøge mig med en lille lignelse: Batman & Robin = 2 personer, een kaldet Batman, en anden kaldet Robin. Sammenlign dernæst: Peter Adolphsen & Ejler Nyhavn = 2 personer, een kaldet Peter Adolphsen, en anden kaldet Ejler Nyhavn.

EN:
Nyhavn, når vi ser bort fra de smarte og til tider også lakoniske svar. De fleste mennesker har som bekendt en borgerlig eksistens, et navn, en adresse, et cprnummer og står anførte i Kraks.

Ejler Nyhavn:
De fleste mennesker ser tv hver dag, det giver intet. Er Jokeren anført i Kraks under ‘Jokeren’? Jeg har ikke selv slået det efter, men jeg tror det ikke. Står Master Fatman anført som ‘Fatman, Master’? Og hvor er det nu lige de bor? Hvad pokker var nu deres cpr-nummer…?

EN:
Jo, jeg hører det nok, jeg kommer ikke igennem til et svar; men måtte jeg ikke stille mit spørgsmål anderledes? – Tak! Kort og godt: Er ‘Ejler Nyhavn’ et pseudonym?

Ejler Nyhavn:
Som alternativ til hvad? Jeg kan se på dit ansigtsudtryk, at du vil gentage spørgsmålet strengt og afgørende tvingende.. Nuvel, så lad mig svare. Ja, det er et pseudonym, lad os indsnævre det til et pseudonym.

EN:
Javel, du indrømmer altså at Ejler Nyhavn er et pseudonym, men hvorfor spille med så dækkede kort?

Ejler Nyhavn:
Jeg spiller ikke med dækkede kort, tvært om, i modsætning til de fleste mennesker deler jeg åbent og dagligt mine inderste tanker med alle der gider høre dem! Tænk over det! Grundlæggende deler jeg ikke mit privatliv med nogen, og af princip aldrig med en journalist med tændt båndoptager; men det er ikke gådefuldhed, det er skånsel og nåde! For hvem kan dagligdags trivialiteter, livsomstændigheder i ubehandlet form dog interessere? Ja, svaret er selvfølgelig: De fleste! Men det er en kedelig omstændighed i kulturen, ikke en litterær eller offentlig problemstilling.

EN:
Javel, vi og jeg takker for denne gang, Jeg vender tilbage.

by Ejler / oktober 19, 2010
categories: Uncategorized

 

Skriv et svar