EN interviewer Ejler Nyhavn, anden del (juni 2009)

EN:
Ejler, når jeg siger “Litteratur og stimulanser”, hvad siger du så?

Ejler Nyhavn:
Det lyder godt! Hellere det end litteratur og ingen stimulanser..

EN:
Men er det et tema?

Ejler Nyhavn:
Det ville afhænge af kontekst og betragtningsmåde.

EN:
Jeg sporer måske din legendariske undvigende modvilje, men hvorfor, når du netop har indvilliget i at tale om emnet? Anledningen til spørgsmålet kender du jo. Du er medforfatter til en bog, Katalognien. En Versroman. Mange af anmelderne har opfattet den som, skal vi sige, lidt pubertært dyrkende en fascination af rusmidler –  “det tynde tema, at hente stoffer” skriver en vist endda – og videre har du, vil du sikkert gerne indrømme, igennem snart lang tid i dine statusupdates tematiseret enhver form for umådeholden indtagelse af rusmidler og alkohol. Jeg er sikker på at mange af læsere gerne ville vide, hvorledes det forholder sig med denne evige skriven om rus.

Ejler Nyhavn:
Jeg er ikke så sikker på dette med de mange læsere, men lad mig svare på spørgsmålet, oprigtigt og imødekommende. Men så også, om jeg må bede, med så megen grundighed, at jeg må tillade mig at kede..?

EN:
Vi kunne også vende tilbage til spørgsmålet om din pseudonymitet?

Ejler Nyhavn:
Jeg er vist for vittig, nej, lad mig blot svare, for jeg har med nogen undren set en snart halvgrim buket af mærkeligt blomstrende misforståelser iblandet lidt lyvgrønt af slørede motiver i forbindelse med denne ellers for en almindeligt dannet læser knapt så revolutionerende litterære figur: Rus som konkret men også metaforisk element i en litterær konstruktion.

EN:
Kom igen!

Ejler Nyhavn:
Lad mig udtrykke det simplere. Du sidder nøgtern med nogle tanker i hovedet. Så drikker du et glas vin, eller ryger en pibe, en cigar, en cigaret; måske en joint. En rus på et eller andet niveau indfinder sig. At du får andre tanker, er tegn derpå. Nuvel, det er en hverdagserfaring for de allerfleste mennesker, der løber frit omkring her i samfundet. Og for dem, der ikke gør. Det har intet med litteratur at gøre. Eller ikke andet, end at dette fænomen, i lighed med alle andre, kan tjene som litterær figur. Når den er vægtet, af og til hos fx mig, da fordi at “Rus”, i forhold til “Oppustet mave”, synes at have ganske vist kun ligeså solid virkelighedsgrund, men så meget større symbolsk eller tankespredende og -løftende mulighed i sig. Desuden hviler det på den solide litterære tradition, der er, for at benytte denne litterære figur. Nævnt i flæng: En Opiumdrankers bekendelser af Thomas Dequincey, der blev kendt gennem Baudelaire; Rimbaud. Herhjemme blånæserne Lars Løkke Rasmussen, Tom Kristensen, Frank Jæger. Tillige er der fra oldtiden et græsk og italisk hav af muligheder som forbilleder og inspirationer.

EN:
Javel!? Lad mig stille spørgsmålet klarere: Tager du stoffer, når du skriver?

Ejler Nyhavn:
Hm, er det nu et spørgsmål? Altså: Hellere inden eller efter, det er så fandens upraktisk at bikse med det, mens man skriver. Jeg ser selvfølgelig, hvor spørgsmålet går hen! Men tillad mig, inden jeg besvarer spørgsmålet, at sige følgende. Jeg kan og vil ikke beskylde spørgsmålet for at være uigennemtænkt, dét selvom jeg godt kunne, da det uigennemtænkte fører den brolagte vej ind i det uinteressante og ligegyldige, men nøjes med at konstatere, at vi bevæger os mod trivialiteterne. Nuvel, lad os så forblive dér og besvare spørgsmålet. Først: Spørgsmålet rejser en hel serie nye spørgsmål, i første række: Tager jeg stoffer, når jeg ikke skriver? Ér der en sammenhæng mellem at skrive og tage stoffer? Hvad vil det sige at tage stoffer? (EN i baggrunden: Ejler, Ejler, Ejler! Er du skæv?) Hvad vil stoffer i det hele taget sige? Dernæst trænger følgende områder til en grundigere eftertanke, inden spørgsm ….

EN:
OK… Jeg hører det nok, Nyhavn, hér kommer jeg ikke videre. Men tiden er også gået.

Ejler Nyhavn:
Det har været hyggeligt! En sand glæde at bruge en time af mit liv på noget sådant!!

EN:
Glæden har været helt på min side! Og desto større er den, da jeg ved, at vi ses allerede snart. Faktisk under lignende forhold som i dag, og da skal vi diskutere dit forhold til musik.

Ejler Nyhavn:
Jeg vil, som modsætning til ’tilbage’ se frem til det! Tak for i nat.

by Ejler / oktober 19, 2010
categories: Uncategorized

 

Skriv et svar